Megapol Group olarak eğitim, kültür, sanat alanları ile birlikte tarihe de ciddi anlamda eğiliyoruz. Tarih hakkında tüm gerçeklerin çarpıtılmadan bilinmesi gerektiğini, geçmişini doğru anlayamayan toplumların geleceklerini de doğru şekillendiremeyeceklerine inanıyoruz.
O nedenle tarihimize katkıda bulunabilmek için bir “Megapol Prodüksiyon Merkezi” kuruyoruz.
Bu merkezde, belgeselcilikte uzmanlaşmış bir ekiple birlikte, yakın tarihimizin önemli olaylarını, tarihi kimliklerimizi ve geçmişimizin hassas dengesini tarafsız olarak belgeleriyle günümüze taşımayı amaçlıyoruz. Çekmeyi planladığımız belgeselleri de, hem İzmir Kordon’da restorasyonu süren ve Dijital Tarih Müzesi olarak hizmete sokacağımız eski Alman Konsolosluğu binasında, hem de Megapol Group’un Youtube kanalında yayınlayacağız.
“Belgesel” terimini ilk kez John Grierson, Flaherty’nin Moana (1926) adlı yapımını izledikten sonra kullanmıştır. Moana, Polinezya’lı bir gencin ve ailesinin gündelik hayatlarındaki olayların görsel anlatımı olarak belgesel değere sahiptir.
Kamuoyunu bilgilendirme ve motive etme amacı taşıyan belgesel türü Türkiye’de de benzeri bir gelişim göstermiştir.
14 Kasım 1914’de Fuat Uzkınay’ın 300 metrelik Ayastefanos Rus Anıtının Yıkılışı kaynaklara ilk belgeselimiz olarak geçmiştir.1915 yılında Merkez Ordu Sinema Dairesi kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde Ordu Foto Film Merkezi adını alan bu kuruluş ile Basın Yayın Turizm Genel Müdürlüğü’nün maddi destekleri ile belgesel çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Bu bilgiler F.Mutlu Binark’ın makalesinden aktarılmıştır.