Müziğin komutanı - Muhittin Yıldız

Yunus Emre ÇINAR/İZMİR
İzmirli sanatçı Muhittin Yıldız, müzikle Askeriye Mızıka okulunda tanıştı. Konservatuar eğitimini tamamladıktan sonra Üsteğmen Bando Komutanı olarak çalışmaya başladı. 3 yıl boyunca bandoda resmi geçiş törenlerine eşlik eden Yıldız'ın en büyük hayali bir gün kendi orkestrasını kurabilmekti. Bu hayali 2007 yılında "Sunshine Band" orkestrası ile gerçek oldu. Sayısız davette konserler vererek önce İzmir, sonra Türkiye, en sonunda da dünyada ün yapan orkestra Mayıs ayında ilk albümünü çıkardı. Sezen Aksu'nun "Seni Yerler" isimli parçasıyla yaza damgasını vurdu. Yıldız, "Sezen Aksu gibi bir ismin şarkısıyla başarıya koşmak gururlandırdı. 2007'de Sunshine Band'i kurarken bu günlerini hayal etmemiştik" dedi. Başarılı müzisyen Muhittin Yıldız Askeriye Mızıka Okulu'nda başlayıp, Sunhine Band Orkestrası'yla devam eden kariyerini HT EGELİ'ye anlattı.

MIZIKA OKULUNDAN KONSERVATUARA

-Müzik kariyeriniz nasıl başladı?
Ben müziğe ilk olarak Askeriye Mızıka Okulu'nda başladım. 4 yıl konservatuara gittikten sonra Silahlı Kuvvetlerde Bando Komutanı oldum. 3 yıl boyunca Üsteğmen Bando Komutanı olarak görev aldım. Sonra sivil hayatı tercih ettim. Devlet Opera ve Balesi'ne geçiş yaptım. Yaklaşık 21 yıl orkestra sanatçısı olarak görevde bulundum. Orada çalışırken kafamda hep farklı bir orkestra kurma projesi vardı. Sıradan 4-5 kişilik orkestradan ziyade 30-35, zaman zaman 60 kişiye çıkabilen bir orkestra hayalim vardı.

İZMİR'iN İLK BÜYÜK ORKESTRASI
-Sunshine Band Orkestrası nasıl kuruldu?
2007'de de Sunshine Band'i İzmir'den özel yetenekli ve kabiliyetli solistler ve müzisyenlerden seçme yaparak kurdum. İlk performansımızı 35 kişilik kadro ile bir düğünde gerçekleştirdik. O dönem İzmir'de böyle bir orkestra anlayışı hiç yoktu. Böyle büyük çapta bir orkestrayı ilk olarak kurmuş oldum. Band anlamında İzmir piyasasında yer almış olduk. İzmir'de sanat ve kültür hayatının gelişmesine büyük katkı koyduk. Çünkü bizim sanat ve kültürle uğraştığımızı gören sanatçılar da bir yapılanmaya giderek orkestra grupları oluşturdular. Bu da müziğin gelişmesine katkı sağladı.

ALBÜM EKSİKTİ
-Sonraki süreç nasıl gelişti?
Atatürk Kültür Merkezi'nde geleneksel olarak konserler yaptık. Otellerde Sunshine Band geceleri yaptık. Konser salonlarımız tıka basa doldu. İzmir'in dışına çıkmaya başladık. İstanbul, Ankara, Adana, Antalya, Gaziantep, Bursa. Her gittiğimiz iş yenisini getirdi. Dolayısıyla daha geniş kitlelere hitap ettik. Asıl hedefimiz bu yeni çıkardığımız albüm ile gerçekleşmeye başladı. İşin eksik kısmı albümdü. Sezen Aksu'nun "Seni Yerler" parçasını aldık. Güzel bir cover ile piyasaya giriş yaptık .

KLİP ALAÇATI'DA
-Sezen Aksu ile nasıl bağlantıya geçtiniz?

Biz direkt bağlantıya geçmedik. Çalıştığımız aranjörün vesilesiyle oldu. Mutlaka kendi kafasında yorum yapmıştır. Ancak kötü olduğunu düşünse muhakkak bize ulaşırdı diye düşünüyorum. Çok keyifli bir parça. Aranjesini Şahin Kurnaz yaptı. Klibi de Gülşen Aybaba ile Alaçatı'da çektik.

YENİ TREND MAXI SİNGLE
-Single albüm çıkarmanızın bir özelliği var mı?

Son 4 yıldır birçok sanatçı single albüm çıkarmaya başladı. Birkaç parçadan oluşan maxi single yapmaya başladı. Çünkü müzik piyasasında eskisi gibi 14-15 parçadan oluşan albümler yapılmıyor. Başlangıç olarak başarılı bir proje oldu.

ALBÜM YOLDA
-Yeni albüm hedefiniz var mı?

Evet var. Yeni albümümüz 5 şarkıdan oluşan maxi single albümü olarak piyasaya çıkacak. Sezen Aksu'dan bir tane var. Kendi bestelerimiz de yer alacak. Ekim sonu veya Kasım başı gibi piyasaya sürmeyi düşünüyoruz.
-Bu albümler devam edecek mi?
Evet elbette. 3-4-5. Albüm olarak devam edecek. Sevgili Selami Şahin'den de beste almıştık ancak ikinci albümde olmayacak o. Yeni albümlerde yerini alacak.

KENDİMİZE GÜVENDİK
-Ünlü isimlerden şarkı almanın artıları ve eksileri neler?

Ünlü sanatçılardan şarkı almak çok risklidir. Çünkü isimsizsiniz. Piyasa sizi tanımıyor. Ama bilindik bir şarkı ile Sezen Aksu gibi bir devin eseri ile çıkarsanız bunun biraz daha size katkısı olur. Bizim enerjimize de uygun bir parçaydı. Tabiki bir Sezen Aksu şarkısını alıp seslendirmek çok iddialı. Müzik piyasasında büyük sanatçılarımıza her zaman saygımız olmuştur. Kendimize güvendik. Güzel bir aranje yapıldı. Seslendiren solistimiz Zeynep Türköz de inanılmaz bir yeteneğe sahip. Tabiki bir Sezen Aksu kadar iddialı olamadık. Ama kendi çapımızda çok güzel seslendirdik. Oldukça da güzel yorumlar aldık.

ESKİYE DÖNÜŞ KÖTÜ DEĞİL
-Eski parçalara ilginin arttığı sizce doğru mu?

Çok haklısın. Eskilere dönüş var. Gerek 80'ler gerek 90'lara. Bence bu kötü bir şey değil. Kimileri "üzerine yeni bir şey koyulmuyor, kolayına kaçılıyor" diyebilir. Aslında var olanı faklı bir şekilde yorumlayarak güzel bir şekilde nostaljik bir anımsatmayla piyasaya sunmak ayrı bir güzellik. Ben zaman zaman bunu yapan sanatçı arkadaşlarımızı takip ediyorum. Güzel şeyler ortaya çıkıyor. Yeni bir şeyler de üretmek lazım. İkinci albümde kendi yeni şarkılarımızı görecekler.

-Televizyon, radyo ve eğlence mekanlarında şarkınız çalınıyor beklediğiniz tepkiyi aldınız mı?
Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımla sohbet ediyorduk. Bana "senin televizyonlarda radyolarda tanıdığın var mı, torpilli misin" diye sordu. "Neden" dediğimde "sizin seslendirdiğiniz şarkı her yerde çalıyor" dedi. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Çok hoşuma gitti. Ses getirdi, devamında da böyle olacak diye umuyorum.

DÜĞÜNLERE DEVAM
-Düğün organizasyonlarında sahne almayı bırakacak mısınız?

Hayır. Zaten faaliyet alanlarımızın başında düğünler geliyor. Baktığınız zaman bizim konseptimizde orkestra sadece düğünler değil, organizasyonlar, şirket yemekleri çeşitli aktivitelerde de oluyor. Yüzde 90-95 düğünler devam edecek. Albümden sonra tabi ki konserler oluyor. İkinci albümle bu konserler daha da artacak. Çıkacak olan maxi single ile konserler gecesi başlayacak. Orkestramızı daha çok tanıtmak için bu gerekiyor.

-Yeni trend sizin gibi orkestralar mı?
Artık düğünlerde organizasyonlarda tek bir sanatçı çıkarmak yerine orkestralara yönelme var. Biz bu konuya önayak olduk diyebilirim. Eskiden İstanbul'dan İzmir'e orkestralar gelirdi, şimdi İzmir'den orkestralar İstanbul'a gidiyor. Orkestrada müziğin her kulvarına hitap eden, alanlarında başarılı sanatçılar var. Yani latinden Türkçe popa kadar geniş bir repertuar hizmeti sunuyoruz.

FARKLI SESLER VAR
-Orkestranızdan bahsedersek ne tarz müzik yapıyorsunuz?

Orkestra olarak adınız duyurmuşsanız herkese hitap edebilmeniz gerekmektedir. Geniş bir repertuarınız olması gerekir. Oyun havasından klasik müziğe kadar çalabilmeniz gerekir. Ben bunu çalmam derseniz olmaz. Orkestramızın içerisinde faklı sesler var. Kimisi cazı çok iyi söylüyor, kimisi latinde çok iyi, kimi 60-70-80-90 oldieslerde çok iyi, kimi alaturka ve Türk sanat müziğinde iyi. Ben zaten onları özel olarak seçtim. Bir düğün içerisinde de istenilen talebe göre kadroyu kurup çalıyorsunuz. Örneğin Gaziantep'in yöresel kendine ait müziklerini bile çalıyoruz. Bunu yapmazsan kimse istemez. Özelliğimiz çok geniş bir kadroya sahip olmamız.

HEDEFLEDİKLERİMİ BAŞARDIM
-Müzik sektöründe asıl hedefiniz nedir?

Orkestrayı kurarken kendime öncelikli hedefler koydum. Birincisi güzel müzik yapmak. Ama bununla birlikte daha geniş kitlelere hitap edebilmek için İzmir'in dışına çıkmak gerekliydi. Bunu da başardık. Şimdiki aşamada kesinlikle albüm çıkması gerekiyordu. Basında, görsel medyada daha çok yer alabilmeniz için albüme ihtiyacınız var. Albüm olmazsa mahalli orkestradan dışarı çıkamazsınız.En önemli hedefim buydu. Şuan bunu başardık daha iyi albümler yapma hedefindeyiz.

KİMLİK KARTI
MUHİTTİN YILDIZ KİMDİR?

1961 yılında Kırıkkale'de doğdu. Liseyi Ankara'daki Askeri Mızıka Okulu'nda tamamladı. 1982 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nı askeri öğrenci olarak bitirdi. Uzun süre askeri bandoda görev yaptı. Askeriyeden ayrıldıktan sonra İzmir Devlet Opera ve Balesine trombon sanatçısı olarak atandı.1989 yılında Almanya'da Münih Filarmoni Orkestrası solo tromboncusu Abbie Conant İle çalıştı. Londra ve Los Angeles'ta çalışmalar yapan Muhittin Yıldız edindiği deneyim ve birikimle uzun zamandır hayal ettiği projesi olan Sunshine Band'i kurdu. Önemli konser ve organizasyonlara imzasını atan Muhittin Yıldız halen Sunshine Band'de piyanist ve orkestra şefliği görevini sürdürmektedir.

Başkan'ın Mesajı

"Hayat bir rüyadır. Rüyamıza inanır, algımızı paylaşarak güçlendirir,
berrak hale getirebilirsek, ortak rüyamız olur.
Bunu başarabilirsek, hayat bir tasarım olur, mükemmel bir tasarım !"

S. Selim Gökdemir

İzmir Web Tasarım